Posibila catastrofa demografica la Chiperesti. Ziua hramului parohiei. Sf. Nicolae intristat. Serbarea sustinuta de catre elevii Scolii cu predare simultana cl.I-IV Chiperesti a avut loc la sfarsitul slujbei Sf. Liturghii din ziua hramului parohiei. Din pacate, anul acesta scolar I.S.J. Iasi a decis desfiintarea Gradinitei din sat datorita numarului insuficient de copii. Au ramas in invatamantul primar un total de numai 19 elevi in clasele I-IV cu predare simultana: cl. I-III si cl. II- IV, sub indrumarea a doua doamne invatatoare.
In toamna anului 2013 au fost inscrisi in clasa I doi copii. In prezent, micutii din Chiperesti cu varste intre 3-7 ani sunt dusi de catre parinti zilnic la gradinite din Tutora si Tomesti, cele mai apropiate localitati.
La o statistica medie anuala de 3 botezuri si 10 inmormantari, viitorul demografic al parohiei Chiperesti devine sumbru. O cununie are loc la Biserica Chiperesti o data la 3 ani. Oare peste 30-40 de ani cine va mai popula acest sat si cati credinciosi vor fi prezenti la Sfintele Slujbe ?
Este greu de gasit explicatii pentru un asemenea descendent demografic intr- o localitate aflata la doar 7 km de Iasi. Totusi, lipsurile financiare, nevoile, exodul tinerilor spre oras si mai ales in strainatate, destramarea unor familii cu un parinte plecat la munca in strainatate, neputinta in fata incercarilor vietii dar, mai ales, lipsa de credinta in ajutorul lui Dumnerzeu au facut si determina tot mai putini enoriasi sa ramana in sat, sa se casatoreasca si sa nasca prunci.
Niciodata un copil nu a murit de foame intr- o familie credincioasa si responsabila, chiar daca parintii nu au avut posibilitati materiale. Dumnezeu a ajutat acea familie pe nevazute si pe nesimtite, asemenea ajutorului dat de catre Sf. Nicolae tatalui cu cele trei fete hotarate spre vanzare si pierzanie.
Unde sunt oare cele trei virtuti crestine: credinta, nadejdea si dragostea ? Vorba aceea, ele exista teoretic in constiinta fiecaruia, dar lipsesc in viata de zi cu zi. Suntem un popor declarat majoritar crestin- ortodox, insa din pacate nu crestem si nu ne inmultim, nu vom umple pamantul si nu- l vom stapani.
Este demonstrat si stiut faptul ca atunci cand o familie are doar un copil, se poate vorbi de un declin demografic deoarece cei doi parinti vor merge la batranete la cele vesnice, iar in locul lor va ramane doar un singur inlocuitor. Daca o familie are doi copii, va stagna: doi pleaca la Domnul, doi raman in viata. Abia atunci cand sunt de la trei copii in sus, are loc o crestere sanatoasa a natalitatii unui popor.
Revista parohiala are denumirea” Nadejdea”. Cu ea in suflet nu putem decat sa rugam pe Mantuitorul ca aceste sumbre previziuni sa nu se indeplineasca. Macar in al doisprezecelea ceas toata grija cea lumesca sa o lepadam. Sa nu ne ingrijoram ce vor manca copiii nostri sau ce vor bea copiii nostri sau cu ce vom imbraca copiiii nostri. Stie Tatal Cel Ceresc ca ei au trebuinta de toate acestea. Este imperios necesar dar sa cautam Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui. Si copiiii se vor adauga si noua.
Sa lasam copiiii sa vina la Hristos si sa nu- i oprim! A lor va fi Imparatia Cerurilor. In veci.
Paroh, pr. Teofil Leustean