Cuvânt despre parohia noastră

Cuvinte duhovnicești Iulie 4, 2012

După cum se poate citi amănunţit în Monografia bisericii, parohia Chipereşti se găseşte aproape de Iaşi şi se constituie ca cea mai mică parohie din comuna Ţuţora şi una dintre cele mai mici din toată zona comunelor limitrofe Tomeşti, Comarna şi Prisăcani.
 

Cu toate acestea, Dumnezeu a rânduit ca, la nici 180 de familii constituive, această mică parohie pe de o parte să fie în componenţa a două comune, Ţuţora şi Tomeşti, iar de cealaltă parte să aibă două biserici, una nouă şi una veche, o casă socială nouă şi un ansamblu de anexe la biserica veche. Toate acestea s- au putut realiza în timp datorită voinţei şi respectului faţă de credinţa creştină ortodoxă a câtorva enoriaşi pe care i- am pomenit deja în Monografia bisericilor, căci „unde Dumnezeu voieşte, se biruieşte rânduiala firii”.

            În satul Chipereşti din comuna Ţuţora, judeţul Iaşi, nu este Primărie, nu este Dispensar nici uman, nici veterinar, nu este post de Poliţie, iar Şcoala cu clasele I-IVdin sat are o singură grupă pentru grădiniţă cu cîţiva copilaşi indiferent de vârstă, celelalte clase fiind simultane I- III şi II- IV, fiecare clasă cu circa 4-6 elevi. Toate acestea care nu sunt în sat se găsesc în centrul comunei, la Ţuţora, la 4 km,unde oamenii merg de fiecare dată când au o problemă de rezolvat.

            Dar în satul Chipereşti este biserică şi nu una, ci două. Oameni gospodari, răzeşi din vechime, feriţi de urgia rătăcirilor, chipereştenii se unesc în jurul bisericii noi la slujbele liturgice obişnuite, la botezuri, cununii şi se urcă spre cimitir, la biserica veche, în deal, atunci când pleacă spre veşnicie câte unul dintre ei.

            Lucrul nu s-a încheiat, treaba nu s-a terminat, mai sunt multe de zidit, atât la construcţia şi înfrumuseţarea ansamblurilor bisericeşti, cât mai ales în sufletele şi inimile enoriaşilor.

            Pe lângă multe alte activităţi pe care le susţine parohia, se editează şi o publicaţie semestrială numită „Nădejdea”. Numele revistei l- am ales tocmai pentru a arăta că această primă virtute creştină este o caracteristică a locuitorilor din sat şi datorită ei, cu ajutorul Preasfintei Treimi şi a Sfîntului Ierarh Nicolae, ocrotitorul şi patronul parohiei, vom izbîndi în tot ceea ce ne- am propus !